Klíma-S Bt.

Címlap Vásárlói tanácsok
Vásárlói tanácsok PDF Nyomtatás E-mail

Általánosságban elmondható, hogy épületgépészeti készülékeknél alapvető elvárás, hogy komfortos környezetet teremtsen, vagyis tartózkodásra alkalmas hőmérsékletet, elviselhető zajszintet és megbízható működést produkáljon.

Ha a split készülék alkalmazása mellett dönt, akkor néhány szempontot, figyelembe kell venni. Némely ügyfél a faggatásunkat fölösleges „kekeckedésnek” fogja tekinteni, de legtöbbjük hálás lesz érte, és ezáltal meggyőződik, hogy a szerelő, eladó érti a dolgát, biztosra akar menni. Ez a szolgáltatás, ez a szakmai hozzáállás viszont nem biztosítható a nagyáruházak polcain megjelenő készülékek esetében, ahol az eladónak a legtávolabbi fogalma sincs a klimatizálás fortélyairól, tehát semmilyen felvilágosítással nem tud szolgálni.

A laikus vásárló saját belátása szerint kell, hogy döntsön, és sokszor csak szereléskor szembesül a ténnyel, hogy a kültéri egységet nincs hová felszerelni, a készülék nem megfelelő méretű stb. Döntés előtt tehát, a készülék kiválasztásakor több szempontot érdemes megvizsgálni.

Pl. Szükséges hűtési teljesítmény: nem az alapterület szerint kell meghatározni, mert ezáltal csak irányértékeket lehet kiszámolni. Nagyon fontos az ablakfelületek, árnyékolások, égtáj szerinti tájolás, belső hőfejlődés és épületszerkezeti adottságok figyelembevétele is!

A helyi adottságok: hogyan lehet a kültéri egységet felszerelni, zajszintek, szerelhetőség, kondenzátum-elvezetés, kültéri és beltéri közti vezetékhossz stb. A beltéri egység illeszkedése a belső tér kialakításához: oldalfali, parapet, légcsatornázható, elburkolt, kazettás stb. kivitelek közt választhatunk.

Monosplitet vagy multisplitet válasszunk-e: beltéri egységenként egy-egy kültéri, vagy egy kültérihez több beltéri egységet csatlakoztassunk.

Ár/minőség arány: nem biztos, hogy az olcsó készülék kevesebbe kerül 2-3 év üzemeltetés után is!

Eladás előtti és eladás utáni szolgáltatás: megbízható készülék-kiválasztás, méretezés, szakszerű szerelés biztosítása, garancia érvényesíthetősége, alkatrészellátás biztosítása stb. Az egyes gyártók eltérő szolgáltatásokkal látják el termékeiket, némelyek hasznosak, némelyek csak hangzatos marketingfogások. Sok plusz szolgáltatásra tulajdonképpen soha nincs szükség, vagy nem térül meg ésszerű határok közt, de mint tudjuk, a vásárlások nem mindig ésszerűségi alapon működnek, hanem hatalmas szerepe van az érzelmeknek, bizalomnak, ismertségnek és egyéb szubjektív tényezőknek is.

Beltéri egység kivitele: A beltéri egység valamilyen belső térbe kerül felszerelésre. Nem mellékes, hogy mennyire illeszkedik a belső tér hangulatához, mennyire látszik, stb. Ezért amennyiben lehetőség van rá, érdemes ezzel a kérdéssel is foglalkozni. Már az oldalfali készülékek közt is nagy a megjelenés szerinti választék, egyesek arányos, divatos, formatervezett burkolatot kapnak, mások kicsit otrombák, de az elbírálás, hogy kinek mi tetszik, szubjektív. A legtöbb megrendelő nem az épületgépészeti termékekben akar gyönyörködni, valószínűleg jobban mutat a falon egy képzőművészeti alkotás, mint egy split-berendezés. Ezért olyat kell választani, amely a legkevésbé zavaró. Álmennyezetes belső terekben, amennyiben megvan a megfelelő belmagasság, lehet kazettás készüléket alkalmazni, vagy álmennyezet fölött elhelyezhetőt, esetleg légcsatornázhatót. Ebben az esetben csupán a sokkal kevésbé szembetűnő rácsok látszanak, a készülék nem. Légcsatornázható készülék választása esetén a készülék elhelyezhető egy szomszédos helyiségben is, csökkentve a zajszintet, és csak a hideg levegőt vezetjük be. Lehet parapetre szerelt készüléket is alkalmazni, ez lehet burkolat nélküli, a helyszínen egyedi burkolat mögé rejtve, vagy lehet burkolatos is. Némely parapet-készülék kiegészíthető meleg vizes fűtőbetéttel is, ebben az esetben egy készülék ellátja a fűtést is és a hűtést is, radiátor nem szükséges. Praktikus megoldás ez családi házak tetőtereiben, ahol eleve kevés a függőleges falfelület, ezért az ablak alatti falrészen, a radiátor helyére lehet felszerelni. Az viszont tény, hogy a legkedvezőbb ára az oldalfali készülékeknek van, talán ezért is ezek a legelterjedtebbek.

 

www.klimasbt.com
Klíma-S Bt.